Update: in januari 2021 ben ik verhuisd naar een nieuwe locatie.

Na maandenlang zoeken, vond ik afgelopen februari eindelijk een ruimte. De volgende stap in mijn fotografie avontuur was daar: m’n eigen studio. Maar… m’n diamond in the rough bleek een oud klaslokaal in een verwaarloosd schoolgebouw uit de jaren vijftig. Dus voordat de droom écht kon beginnen, stond me een maand DIY en TLC, en een heleboel GAMMA en IKEA tripjes te wachten.

Niks leukers natuurlijk dan een goeie before & after dus hier komt een samenvatting van die ene maand dat ik chronisch onder de verfvlekken en zaagsel zat!

Voordat we begonnen met verven (yep, dat is roze, heel veel roze), heb ik samen met m’n broertje een backdrop op wielen gemaakt. Het idee kwam voort uit een diepe Pinterest rabbit hole. Het is deels achtergrond, backdrophouder én scheidingsmuur.

Oh mensen, het was vies. Heel erg vies. De meneer van het anti-kraak bedrijf vertelde heel luchtig dat er voor mij een verstrooide schilder in had gezeten, daarvoor een vrije school, en dáárvoor was het een drugshol. Je wil niet weten wat ik allemaal achter die verwarming vandaan heb gehaald…

Hieronder was ik een week en 20 liter witte verf verder. Het hele lokaal (bijna 80m2) moest twee dikke lagen voordat het babyroze eindelijk niet meer te zien was.

De tweede week was ik vooral op m’n knieën te vinden – de schilder die er vóór mij in zat had de vloer achtergelaten als een soort Jackson Pollock schilderij.

Omdat het een daglichtstudio werd, waren de gordijnen heel belangrijk. De zon kan veranderlijk zijn, dus gordijnen zijn de sleutel om controle te houden over het licht. Ik heb een hoop soorten en lagen getest, en uiteindelijk is het een combi geworden van een dun wit gordijn, een volle laag vitrages en een dik wit rolgordijn dat ik vond op Marktplaats.

Speaking of Marktplaats – ik ben een beetje verslaafd. Wat begon als hobby in naam van budget en milieu is uitgegroeid tot een grote liefde voor tweedehands. Zo’n 80% van de spullen in m’n studio zijn previously loved. Hierboven zie je alvast een glimp van het begin van de zithoek.

Na week drie waren de muren wit, de vloer schoon en alle gordijnen gestreken. Toen ben ik begonnen met de backdrops verven, maar aan dat proces zal ik later een aparte post wijden.

In de laatste week kreeg de aankleding steeds meer vorm en heb ik een heleboel testshoots gedaan. Het was even wennen om van voornamelijk buitenshoots de switch naar binnen te maken, maar aan het eind van de week was ik tevreden met de nieuwe opstelling en ready to go!

31 maart 2019 – een klein openingsfeest om alle lieve mensen te bedanken die me geholpen hebben met sjouwen, verven en klussen.

Tja, en daar zit je dan. Anderhalve maand later. Nooit meer (nou ja, in ieder geval een stuk minder) door Nederland treinen. Dankzij wat bloed, zweet en tranen heb ik nu een heerlijke eigen ruimte – mede mogelijk gemaakt door Pinterest.

M’n absolute favoriete plekje: de zithoek. Omdat ik vóór een shoot altijd een kopje koffie/thee doe met mensen, was het belangrijk voor mij om het knus te maken. M’n eigen mini café!

Dus, dat was ‘m wel zo ongeveer – een vlug overzicht van wat er allemaal is gebeurd om van een oud klaslokaal een frisse, witte daglichtstudio te maken.

Een paar mensen verklaarden me voor gek toen ik tekende voor dat donkerbruin met roze hoopje ellende. Maar ik ben blij dat ik naar m’n gevoel heb geluisterd. Het is een heerlijke plek en het licht is prachtig – elke dag weer anders, heel mooi om te zien.

Ohja, en in de oude schoolgangen galmt het FANTASTISCH. Kom je lekker meezingen?

Comments
Add Your Comment

x
error: All images are copyright protected.